Från idé till utgivning

Det har varit en både härlig, frustrerande, spännande och slitsam tid att skriva en bok. Jag tvivlade på mig själv många gånger men jag är så stolt nu att jag lyckades ta mig igenom alla tvivel jag hade.

Min bokidé fick jag till mig när jag inte längre fick dansa och sjunga i kör på grund av pandemin. Jag hörde mycket om hur illa det blev ekonomiskt för dansbanden då de i stort sett fick näringsförbud under pandemin. Då kom jag på att jag vill ta reda på hur det är för banden och dansarna under pandemin och koppla det till hälsoeffekter av dans. Det blev då boken ”Pardans och pandemi”

Boken finns att köpa på Vulkanmedia.se, Bokus.com och Adlibris.com än så länge. Den kommer även ut som e-bok.

Marknadsföring

Oj vad jag funderar på hur jag ska nå ut med min bok! Det är inte helt lätt att hitta igenom all annan reklam. De sociala medierna kan vara en sak och jag försöker att lära mig mer hur jag kan bli upptäckt i sociala medier!

Annars är det bara att försöka berätta om boken där jag tänker att det finns intresse. Jag har haft med boken på ett par dansställen och sålt några stycken. Jag har lagt ut information olika grupper. Jag kommer att vara med på Boglösa bygdegårds hantverksmässa den 20 november. Är det någon som har fler tips om marknadsföring så hör gärna av dig på info@amsforlagcoachning.

Recensioner

Jag har inte fått några offentliga recensioner än men jag har muntligt fått höra att den är intressant och lättläst. Flera har sagt att de inte visste hur många hälsosamma delar det finns inom dansbandskulturen. Berättelsen från Agneta är jag mycket tacksam för att jag fick använda mig av. En berättelsen om kämpande för att återkomma efter att kroppen sagt ifrån helt. Att med hjälp av dansmusik i lurarna få talet tillbaka och att kunna ha musiken som rehabilitering.

Tack alla som hjälpt mig och peppat mig i min resa för att nå mitt mål att ge ut en bok!

Otålig författare

Jag börjar nu bli lite otålig då jag fått hem böckerna och börjat sälja dem själv men jag vet fortfarande inte när de kommer ut i handeln! Jag har inte fått svar på det av min projektledare ännu och det är många som frågar när boken kommer ut. Men den kommer. Jag lovar!

Det är så kul annars för det händer så mycket roliga saker. Idag fick jag hem tidningen ”Får jag lov” och där fanns det lite info om min bok. Sen blev jag också så glad när Mona Gustafsson som själv är med i boken skrev ett inlägg på sin sida där hon både visade utdrag från min bok och skrev så fint om boken. När hon rekommenderade boken då blev jag rörd!

Så här fint skrev Mona Gustafsson om min bok ”

Tänk,idag kom det ännu en fin present med posten ❤💌❤
Det är nog väldigt modernt med böcker om dans och dansband. ”Pardans och pandemi” är namnet på detta alster. Och handlar om dansens betydelse för vår hälsa, både fysiskt och psykiskt. Och som titeln avslöjar, hur pandemin påverkade oss.

Jag är både stolt och glad över att få vara med i ännu en tänkvärd och välskriven bok som jag varmt rekommenderar till alla som har hjärtat i dansbandsmusiken .

Den duktiga författaren heter Ann-Marie ”Mia” Sandberg .

Här finns berättelser från oss i banden, och även om hur dansen kan läka och hjälpa även vid sjukdom. Gripande läsning, missa inte denna mycket intressanta bok 💃🕺”

#Mona Gustafson Mona G – Dansband och countrysångerskan #dans #pandemi #dansband #intressant #bok Sandra Estberg Danne Strandberg Mia Sandström Gabrielsson Jörgen Ohlsson Petter Sand #rekommenderas

Musik och dans ger glädje

Tänk vad musik och dans kan vara både uppiggande och avkopplande. Jag var på lunchmusik i Veckholms kyrka utanför Enköping. Det var Andreas Jansson och Patrick Moström som spelade. Andreas är ju en av huvudpersonerna i min bok men den här gången spelade de och sjöng svenska låtar som Mando Diaos ”Strövtåg i hembygden”,Kents ”Sverige” och Sven-Ingvars ”Så många mil” och många fler låtar! En underbart härlig och avkopplande stund! Efter det blev det goda lunchmackor och trevlig samvaro innan det blev dags att åka hem och jobba igen.

Nya danser bokade

Nu längtar jag så till den 25 september när vi kommer igång med våra danser i Boglösa bygdegård. Då kommer Micke Ahlgrens och spelar och då ska de få varsin bok.

Fortsättning följer när boken kommer ut i handeln. Annars ses vi kanske någon annanstans där jag säljer min bok själv. Jag avvaktar med bokrelease tills jag vet att boken är ute i handeln.

Så vad händer nu?

Lite rådvill just nu hur jag ska göra med boken och jag har ännu inte fått besked när den kommer ut till nätbokhandlarna. Det är jobbigt att vänta på besked men semestertider som det är så får man väl ha tålamod. Jag är så glad att jag ändå fått boken hem till mig. Att känna den häftiga känslan av att hålla i något man skrivit själv. Jag önskar att fler skulle få uppleva detta och skulle någon gång vilja hjälpa andra att komma igång med sitt skrivande. Att coacha andra att hålla ut och våga visa sina texter för andra. Den drömmen har väckts hos mig nu. Kan jag så kan du också. Våga prova och ta hjälp med det du känner dig osäker på. Om du inte vill kämpa med bokförlag så är det förstås en kostnadsfråga också men om du tänker långsiktigt och sparar pengar om du har möjlighet så finns inga hinder för dig om du tycker om att skriva.

Boken Pardans och pandemi

Så kom då första dagen jag skulle stå och sälja min bok. Hembygdsföreningen skulle ha hembygdens dag i Boglösa bygdegård. Nervöst funderade jag på hur jag skulle visa fram mina böcker. Jag är ganska stolt över resultatet även om det bara tog någon timme innan regnet kom och förstörde lite för mig men jag är nöjd ändå. Mina första dansskor fick vara med som rekvisita. Min första dans var till en psalm på en syföreningsauktion och jag var 2 år.

Det kändes så roligt att stå där och få sälja och signera sin egen bok! Det gav mersmak och nu funderar jag på hur jag ska lägga upp min bokrelease. Är det någon som har något tips till mig? Jag tänker att jag ska vara i bygdegården eftersom det är där vi har våra danser och att bygdegården finns omnämnd i boken.

Jag tänker också på vilka danser jag kan åka till och om jag kan få sälja böckerna där. Vet ni något bra ställe där jag kan sälja en bok om dansband, dansbandskultur, hälsa kontra pandemin och kreativiteten under pandemin för att få spela och dansa trots pandemin.?

Nu är det dags att avrunda och jag återkommer med fler tankar nästa vecka och då kanske jag vet mer när boken kommer ut i handeln också. Är det någon som redan nu vill köpa den så hör av er.

Pardans och pandemi

Pardans och pandemi

Ja nu är den här och jag är så stolt! Jag håller min egen skrivna bok i handen för första gången och det känns både pirrigt och jättekul. Jag är mäkta stolt och samtidigt livrädd för vad andra ska tycka. 

Jag är lite överrumplad också då jag inte visste exakt när jag skulle få böckerna och jag fick ingen hint att jag skulle få dem just nu. Jag vet fortfarande inte riktigt när boken kommer ut till bokhandlarna på nätet osv. men jag ska börja med att sälja de böcker som jag fått hem. Första platsen jag börjar sälja på är i Boglösa bygdegård på Boglösa hembygdsdag den 6 augusti så kom gärna och köp en bok av mig där. Jag finns där under förmiddagen fram till lunch!
Det går bra att maila mig på info@amsforlagcoachning.se eller ringa mig på 070-24 94 292 om ni vill köpa den av mig direkt. Annars får ni gärna köpa den genom Vulkan.se som är företaget som hjälper till att ge ut min bok. Boken kommer även att finnas hos nätbokhandeln likaså som e-bok men det är inte riktigt klart ännu. Om vi ses på någon dans kanske jag kan lämna över en bok också. Det här blir så spännande!

Ny bok?

Jag funderar nu på om jag ska påbörja något nytt skrivprojekt men har inte riktigt kommit på om vad. Jag skriver gärna en ny fackbok för det tyckte jag var kul. Har du något förslag på vad jag kan skriva om? Skulle du själv vilja få ut något budskap men känner att du inte vill skriva själv. Då skulle vi kunna jobba på det tillsammans. Jag är öppen för många förslag och nyfiken på att lära mig om nya saker. 

Nu är det dags att avsluta den här trevliga dagen och snart blir det sängen efter en mysig dag med grillfest i trädgården! 

Ha det gott!

Publicering

Ett ord som är både spännande och läskigt. Har jag gjort allt jag ska? Hur kommer boken att se ut när den kommer från tryckeriet? Kommer jag att hitta fel? Hur kommer jag reagera om någon skriver att boken inte är bra? Många tankar snurrar i huvudet. Sen kommer fler frågor. Ska jag starta företag? Ska jag ha det som hobbyverksamhet? Vill jag skriva fler böcker? Hur ska jag göra marknadsföringen? När ska jag ha bokrelease och på vilket sätt?. Tusen och inga frågor och ena minuten så har jag lite panik och nästa tänker jag att det ordnar sig på någon vis.

Jag ska nu erkänna något för er som ni kanske kommer att skratta åt eller där ni tycker att jag är lite knäpp eller inte har koll men det bjuder jag på. Jag ska få något levererat från DHL den här veckan som jag inte riktigt vet vad det är. Jag sökte på företagsnamnet som stod på aviseringen och det är ett företag som hjälper andra företag med bland annat lagerhållning. Kan det vara så att det är mina böcker som är klara från tryckeriet och att det är företaget som har samarbete med Vulkan och håller i lagerhållningen böckerna? Kan det var så att böckerna är klara utan att min projektledare har hunnit tala om det på grund av till exempel semester? Det vore ju en glädje för mig då jag har undrat mycket när jag ska få hålla min första bok i handen. Det blir också en besvikelse om det inte är som jag hoppas. Jag berättar mer när jag vet. Pirrigt är det i alla fall. Jag vill gärna att ni skriver till mig och berättar hur ni kände när det var dags för publicering och när ni hade er första bok i er hand. Ha det nu så gott allihopa så återkommer jag snart igen med lite mer snick snack om hur det går med min bok. Boken heter Pardans och pandemi och kommer att finnas att köpa genom mig, genom vulkans hemsida, på Adlibris och Bokus mm. Köp gärna genom mig eller från Vulkans hemsida när det blir dags. Jag kommer även att planera in en bokrelease. Vi hörs.

Boken Pardans och pandemi

Tänk att snart är den på gång. Min första bok Pardans och pandemi. Det är så otroligt spännande och nervöst. Det har nu kommit så långt att jag håller på att få hjälp med att skapa tryckfilerna och sen ska jag gå igenom dem och godkänna dem och sen blir det tryck. Det är inte så långt kvar nu.

Release

Tänk vad spännande det är att få planera sin bokrelease. Jag kan avslöja att jag planerar att vara i Boglösa bygdegård eftersom det passar så bra då den är omnämnd i boken och det är där jag träffat flera av musikerna som intervjuats inför boken. När jag vet datum kommer mer information. Jag tar gärna emot tips av er som har haft releaser förut hur man kan gå tillväga.

Boken

Boken handlar om dansband och dansbandskulturens positiva hälsoeffekter kontra pandemins negativa hälsoeffekter och hur pandemin påverkat dansare, dansband och arrangörer. Du kommer att få läsa mer om några av våra duktiga dansbandsmusiker, en berättelse från Agneta som har haft dansbansdmusiken och dansbandet Martinez som ett stöd för sin rehabilitering och hur musikerna och dansarna ser på dansen. Du får även läsa lite om vad foxtrot, bugg och gammaldans är för något och historik om dansband.

På gång igen!

Äntligen känns det som det händer något igen med mitt manus! Nu har jag fått förslag på omslag och inlaga till min bok som heter Pardans och pandemi! Jag är väldigt nöjd med förslaget till omslag och nu håller jag att kolla igenom inlagan så den ser bra. Sen blir det korrigering om det behövs och sen får jag en pdf-fil som om hur trycket kommer att se ut. Känns lite mer på riktigt nu när jag ser att det är på gång. Spänningen är total!

Följebrev

Så har jag då kommit så långt att jag känner mig klar med mitt manus för fackboken om dans kontra pandemin. Det känns väldigt pirrigt nu när jag skriver på följebrevet som ska skickas med till förlag. Vad ska vara med? Hur mycket ska jag skriva? Jag har läst tips om att lägga fokus på att först berätta om vad boken handlar om och vilken målgrupp den vänder sig till. Sen berätta litegrann om sig själv och då kopplat till erfarenheter utifrån det som är aktuellt från ämnet i boken. Vilka erfarenheter du har utifrån det ämnet.

Det jag har förstått är allra viktigast är att kort kunna presentera vad boken handlar om och väcka intresse. Det vi som debutanter ofta får höra är att det är väldigt svårt för debutanter att ta sig in i förlagsvärldens. Det är bra att veta men jag känner att om man får höra det för mycket då ger man upp. Jag har därför bestämt mig att inte ge upp. Istället för att tänka ”Jag ger upp” så vill jag försöka tänka att manuset är så bra att jag kommer att ge ut det på något sätt. På vilket sätt fått framtiden avgöra.

Att välja förlag

Att välja förlag är också en djungel och det jag har lärt mig är att det är viktigt att lösa på om förlagen för att inte skicka till förlag som inte ger ut just din genre. Sen är det dags att bestämma sig om det ska vara ett traditionellt förlag som står för kostnaden eller ett hybridförlag där man delar på kostnaden. Sen finns även alternativet att ge ut själv.

Jag väljer att skicka till traditionella förlag först och sen får vi se vad jag gör om jag inte får något napp. En sak är säker. Det är mycket att tänka på men det är samtidigt kul och spännande. Jag har ju kommit så långt att jag skrivit ett helt manus klart så långt

Skrivstreak och redigering

Då har vi kommit in i sköna maj och jag hoppas det blir lite varmare ute. Att sitta ute och skriva är något av det bästa jag vet.

Nu när maj har kommit är jag med i en skrivstreak. Det innebär att skriva en mening varje dag och lägga ut på Instagram. Jag kommer skriva en mening till min nya idé så jag kommer vidare där.

Jag försökte vara med i Camp Nano i april där man kan bestämma hur många ord man ska skriva under en månad men det gick inte som jag tänkt mig. Jag har känt att jag inte haft samma lust att skriva och behövde en liten paus. Har varit med på en massa workshops och andra kurser så jag var lite trött i huvudet. Nu har jag kommit igång igen och det känns bra. Det som är allra mest positivt är att jag kommit så långt med min fackbok att jag börjar fundera på hur följebrevet till förlag ska se ut. En sista genomläsning är aktuell och sen är det dags att skicka manuset. Jag är så spänd på hur det ska gå.

Inspiration

Oj vilken upplyftande helg jag har haft från fredag kväll 19 mars 2021 till och med söndag eftermiddag den 21 mars 2021. Jag har varit med på en digital bokskrivarfestival där vi deltagare fått så mycket inspiration under hela helgen. Vi deltagare har fått lyssna på både etablerade författare och författare som håller på med processen att skriva en bok. Vi har fått verktyg att använda i vårt skrivande. Vi har hört hur man kan tänka som författare. Det har varit så skönt att höra att alla går igenom ungefär samma process när det gäller berg och dalar i självförtroende. Hur vi kommer till insikt ibland att vi faktiskt är bra på att skriva för att i nästa sekund dalar till att tänka att ingen vill läsa det vi skriver. Vi har även fått höra om marknadsföring av den egna boken och om att starta företag.

Lärdomar

Det jag har lärt mig under bokskrivarfestivalen är hur bra det kan vara att våga ta hjälp av andra som skriver. Våga visa vad du skriver för någon annan som också skriver för att få en feedback som kan hjälpa dig vidare i ditt skrivande. Som författare är du ganska ensam i ditt skrivande och då kan det vara bra att ha någon som ser vad du gör och som kan heja på dig. Om du inte har ett förlag som ligger på dig med en deadline kan det ändå vara bra att ha någon som du ska redovisa till inför ett förutbestämt tillfälle vilket gör att du inte hinner hitta på annat än att skriva. Det ger dig ett mål.

Jag har lärt mig om Pomodorosmetoden som jag kan ha nytta av både i mitt skrivande och på jobbet. Den innebär att du stänger av alla störande moment runt omkring dig som telefon och tv. Stänger av alla sociala medier och hittar ett ställe där du kan sitta i lugn och ro. Sen sätter du en äggklocka på 25 minuter och skriver på tills klockan ringer. Då avslutar du direkt även om du är mitt i en mening. Sen tar du 5 minuters paus. Om du har längre tid på dig så kan du göra detta i fyra omgångar och sen tar du en längre paus som där du till exempel äter lunch eller går på en promenad och sen kan du börja om med en ny omgång igen. Du kan också välja att göra så många omgångar du vill bara du håller tidsspannen. Det här gör att du får saker att hända utan att bli störd och du orkar hålla fokuset uppe då du hela tiden får pauser du behöver. Denna metod ska jag ta till mig.

Tid

Tid är något som många författare känner att de har för lite av men det går att hitta lite tid att skriva om du bara ger dig sjutton på det. Tänk att du kanske bara behöver skriva 15-20 minuter per dag för det blir många sidor under ett år. 15-20 minuter kan du oftast hitta på en dag även om den är jäktig. Tänk bara till exempel att du pendlar och skriver på bussen eller tåget. Där kan du få ihop många minuter. Att du när barnen har somnat skriver en stund vilket också kan leda till att du fokuserar på dig själv en stund. Du kan också tänka dig att du går upp en kvart tidigare på morgonen och skriver en stund. Bara så att du varje dag håller igång ditt skrivande vilket gör att du lättare kommer ihåg vad du har skrivit tidigare. Det viktigaste är inte vad du skriver bara att du skriver.

Att låta det ta tid att skriva en bok är också viktigt. Det tar tid att skriva ett manus som sen ska redigeras i flera omgångar och sen måste du även tänka på hur du ska ge ut din bok och hur du ska marknadsföra den. Nu när jag börjat med redigeringsarbetet av min första bok Pardans och pandemi har jag märkt att det är mycket att tänka på för att bli klar med en bok men ge inte upp. Jag gillar tanken på att jag ska ställas inför många beslut och att jag måste våga prova för det utvecklas jag av. Det kan kännas läskigt men våga ändå prova för det är något som jag kommit på att det har utvecklat mig i stor grad. Prova dig fram och låt det få ta sin tid.