Så vad händer nu?

Lite rådvill just nu hur jag ska göra med boken och jag har ännu inte fått besked när den kommer ut till nätbokhandlarna. Det är jobbigt att vänta på besked men semestertider som det är så får man väl ha tålamod. Jag är så glad att jag ändå fått boken hem till mig. Att känna den häftiga känslan av att hålla i något man skrivit själv. Jag önskar att fler skulle få uppleva detta och skulle någon gång vilja hjälpa andra att komma igång med sitt skrivande. Att coacha andra att hålla ut och våga visa sina texter för andra. Den drömmen har väckts hos mig nu. Kan jag så kan du också. Våga prova och ta hjälp med det du känner dig osäker på. Om du inte vill kämpa med bokförlag så är det förstås en kostnadsfråga också men om du tänker långsiktigt och sparar pengar om du har möjlighet så finns inga hinder för dig om du tycker om att skriva.

Boken Pardans och pandemi

Så kom då första dagen jag skulle stå och sälja min bok. Hembygdsföreningen skulle ha hembygdens dag i Boglösa bygdegård. Nervöst funderade jag på hur jag skulle visa fram mina böcker. Jag är ganska stolt över resultatet även om det bara tog någon timme innan regnet kom och förstörde lite för mig men jag är nöjd ändå. Mina första dansskor fick vara med som rekvisita. Min första dans var till en psalm på en syföreningsauktion och jag var 2 år.

Det kändes så roligt att stå där och få sälja och signera sin egen bok! Det gav mersmak och nu funderar jag på hur jag ska lägga upp min bokrelease. Är det någon som har något tips till mig? Jag tänker att jag ska vara i bygdegården eftersom det är där vi har våra danser och att bygdegården finns omnämnd i boken.

Jag tänker också på vilka danser jag kan åka till och om jag kan få sälja böckerna där. Vet ni något bra ställe där jag kan sälja en bok om dansband, dansbandskultur, hälsa kontra pandemin och kreativiteten under pandemin för att få spela och dansa trots pandemin.?

Nu är det dags att avrunda och jag återkommer med fler tankar nästa vecka och då kanske jag vet mer när boken kommer ut i handeln också. Är det någon som redan nu vill köpa den så hör av er.

Pardans och pandemi

Pardans och pandemi

Ja nu är den här och jag är så stolt! Jag håller min egen skrivna bok i handen för första gången och det känns både pirrigt och jättekul. Jag är mäkta stolt och samtidigt livrädd för vad andra ska tycka. 

Jag är lite överrumplad också då jag inte visste exakt när jag skulle få böckerna och jag fick ingen hint att jag skulle få dem just nu. Jag vet fortfarande inte riktigt när boken kommer ut till bokhandlarna på nätet osv. men jag ska börja med att sälja de böcker som jag fått hem. Första platsen jag börjar sälja på är i Boglösa bygdegård på Boglösa hembygdsdag den 6 augusti så kom gärna och köp en bok av mig där. Jag finns där under förmiddagen fram till lunch!
Det går bra att maila mig på info@amsforlagcoachning.se eller ringa mig på 070-24 94 292 om ni vill köpa den av mig direkt. Annars får ni gärna köpa den genom Vulkan.se som är företaget som hjälper till att ge ut min bok. Boken kommer även att finnas hos nätbokhandeln likaså som e-bok men det är inte riktigt klart ännu. Om vi ses på någon dans kanske jag kan lämna över en bok också. Det här blir så spännande!

Ny bok?

Jag funderar nu på om jag ska påbörja något nytt skrivprojekt men har inte riktigt kommit på om vad. Jag skriver gärna en ny fackbok för det tyckte jag var kul. Har du något förslag på vad jag kan skriva om? Skulle du själv vilja få ut något budskap men känner att du inte vill skriva själv. Då skulle vi kunna jobba på det tillsammans. Jag är öppen för många förslag och nyfiken på att lära mig om nya saker. 

Nu är det dags att avsluta den här trevliga dagen och snart blir det sängen efter en mysig dag med grillfest i trädgården! 

Ha det gott!

Publicering

Ett ord som är både spännande och läskigt. Har jag gjort allt jag ska? Hur kommer boken att se ut när den kommer från tryckeriet? Kommer jag att hitta fel? Hur kommer jag reagera om någon skriver att boken inte är bra? Många tankar snurrar i huvudet. Sen kommer fler frågor. Ska jag starta företag? Ska jag ha det som hobbyverksamhet? Vill jag skriva fler böcker? Hur ska jag göra marknadsföringen? När ska jag ha bokrelease och på vilket sätt?. Tusen och inga frågor och ena minuten så har jag lite panik och nästa tänker jag att det ordnar sig på någon vis.

Jag ska nu erkänna något för er som ni kanske kommer att skratta åt eller där ni tycker att jag är lite knäpp eller inte har koll men det bjuder jag på. Jag ska få något levererat från DHL den här veckan som jag inte riktigt vet vad det är. Jag sökte på företagsnamnet som stod på aviseringen och det är ett företag som hjälper andra företag med bland annat lagerhållning. Kan det vara så att det är mina böcker som är klara från tryckeriet och att det är företaget som har samarbete med Vulkan och håller i lagerhållningen böckerna? Kan det var så att böckerna är klara utan att min projektledare har hunnit tala om det på grund av till exempel semester? Det vore ju en glädje för mig då jag har undrat mycket när jag ska få hålla min första bok i handen. Det blir också en besvikelse om det inte är som jag hoppas. Jag berättar mer när jag vet. Pirrigt är det i alla fall. Jag vill gärna att ni skriver till mig och berättar hur ni kände när det var dags för publicering och när ni hade er första bok i er hand. Ha det nu så gott allihopa så återkommer jag snart igen med lite mer snick snack om hur det går med min bok. Boken heter Pardans och pandemi och kommer att finnas att köpa genom mig, genom vulkans hemsida, på Adlibris och Bokus mm. Köp gärna genom mig eller från Vulkans hemsida när det blir dags. Jag kommer även att planera in en bokrelease. Vi hörs.

Boken Pardans och pandemi

Tänk att snart är den på gång. Min första bok Pardans och pandemi. Det är så otroligt spännande och nervöst. Det har nu kommit så långt att jag håller på att få hjälp med att skapa tryckfilerna och sen ska jag gå igenom dem och godkänna dem och sen blir det tryck. Det är inte så långt kvar nu.

Release

Tänk vad spännande det är att få planera sin bokrelease. Jag kan avslöja att jag planerar att vara i Boglösa bygdegård eftersom det passar så bra då den är omnämnd i boken och det är där jag träffat flera av musikerna som intervjuats inför boken. När jag vet datum kommer mer information. Jag tar gärna emot tips av er som har haft releaser förut hur man kan gå tillväga.

Boken

Boken handlar om dansband och dansbandskulturens positiva hälsoeffekter kontra pandemins negativa hälsoeffekter och hur pandemin påverkat dansare, dansband och arrangörer. Du kommer att få läsa mer om några av våra duktiga dansbandsmusiker, en berättelse från Agneta som har haft dansbansdmusiken och dansbandet Martinez som ett stöd för sin rehabilitering och hur musikerna och dansarna ser på dansen. Du får även läsa lite om vad foxtrot, bugg och gammaldans är för något och historik om dansband.

På gång igen!

Äntligen känns det som det händer något igen med mitt manus! Nu har jag fått förslag på omslag och inlaga till min bok som heter Pardans och pandemi! Jag är väldigt nöjd med förslaget till omslag och nu håller jag att kolla igenom inlagan så den ser bra. Sen blir det korrigering om det behövs och sen får jag en pdf-fil som om hur trycket kommer att se ut. Känns lite mer på riktigt nu när jag ser att det är på gång. Spänningen är total!

Följebrev

Så har jag då kommit så långt att jag känner mig klar med mitt manus för fackboken om dans kontra pandemin. Det känns väldigt pirrigt nu när jag skriver på följebrevet som ska skickas med till förlag. Vad ska vara med? Hur mycket ska jag skriva? Jag har läst tips om att lägga fokus på att först berätta om vad boken handlar om och vilken målgrupp den vänder sig till. Sen berätta litegrann om sig själv och då kopplat till erfarenheter utifrån det som är aktuellt från ämnet i boken. Vilka erfarenheter du har utifrån det ämnet.

Det jag har förstått är allra viktigast är att kort kunna presentera vad boken handlar om och väcka intresse. Det vi som debutanter ofta får höra är att det är väldigt svårt för debutanter att ta sig in i förlagsvärldens. Det är bra att veta men jag känner att om man får höra det för mycket då ger man upp. Jag har därför bestämt mig att inte ge upp. Istället för att tänka ”Jag ger upp” så vill jag försöka tänka att manuset är så bra att jag kommer att ge ut det på något sätt. På vilket sätt fått framtiden avgöra.

Att välja förlag

Att välja förlag är också en djungel och det jag har lärt mig är att det är viktigt att lösa på om förlagen för att inte skicka till förlag som inte ger ut just din genre. Sen är det dags att bestämma sig om det ska vara ett traditionellt förlag som står för kostnaden eller ett hybridförlag där man delar på kostnaden. Sen finns även alternativet att ge ut själv.

Jag väljer att skicka till traditionella förlag först och sen får vi se vad jag gör om jag inte får något napp. En sak är säker. Det är mycket att tänka på men det är samtidigt kul och spännande. Jag har ju kommit så långt att jag skrivit ett helt manus klart så långt

Skrivstreak och redigering

Då har vi kommit in i sköna maj och jag hoppas det blir lite varmare ute. Att sitta ute och skriva är något av det bästa jag vet.

Nu när maj har kommit är jag med i en skrivstreak. Det innebär att skriva en mening varje dag och lägga ut på Instagram. Jag kommer skriva en mening till min nya idé så jag kommer vidare där.

Jag försökte vara med i Camp Nano i april där man kan bestämma hur många ord man ska skriva under en månad men det gick inte som jag tänkt mig. Jag har känt att jag inte haft samma lust att skriva och behövde en liten paus. Har varit med på en massa workshops och andra kurser så jag var lite trött i huvudet. Nu har jag kommit igång igen och det känns bra. Det som är allra mest positivt är att jag kommit så långt med min fackbok att jag börjar fundera på hur följebrevet till förlag ska se ut. En sista genomläsning är aktuell och sen är det dags att skicka manuset. Jag är så spänd på hur det ska gå.

Inspiration

Oj vilken upplyftande helg jag har haft från fredag kväll 19 mars 2021 till och med söndag eftermiddag den 21 mars 2021. Jag har varit med på en digital bokskrivarfestival där vi deltagare fått så mycket inspiration under hela helgen. Vi deltagare har fått lyssna på både etablerade författare och författare som håller på med processen att skriva en bok. Vi har fått verktyg att använda i vårt skrivande. Vi har hört hur man kan tänka som författare. Det har varit så skönt att höra att alla går igenom ungefär samma process när det gäller berg och dalar i självförtroende. Hur vi kommer till insikt ibland att vi faktiskt är bra på att skriva för att i nästa sekund dalar till att tänka att ingen vill läsa det vi skriver. Vi har även fått höra om marknadsföring av den egna boken och om att starta företag.

Lärdomar

Det jag har lärt mig under bokskrivarfestivalen är hur bra det kan vara att våga ta hjälp av andra som skriver. Våga visa vad du skriver för någon annan som också skriver för att få en feedback som kan hjälpa dig vidare i ditt skrivande. Som författare är du ganska ensam i ditt skrivande och då kan det vara bra att ha någon som ser vad du gör och som kan heja på dig. Om du inte har ett förlag som ligger på dig med en deadline kan det ändå vara bra att ha någon som du ska redovisa till inför ett förutbestämt tillfälle vilket gör att du inte hinner hitta på annat än att skriva. Det ger dig ett mål.

Jag har lärt mig om Pomodorosmetoden som jag kan ha nytta av både i mitt skrivande och på jobbet. Den innebär att du stänger av alla störande moment runt omkring dig som telefon och tv. Stänger av alla sociala medier och hittar ett ställe där du kan sitta i lugn och ro. Sen sätter du en äggklocka på 25 minuter och skriver på tills klockan ringer. Då avslutar du direkt även om du är mitt i en mening. Sen tar du 5 minuters paus. Om du har längre tid på dig så kan du göra detta i fyra omgångar och sen tar du en längre paus som där du till exempel äter lunch eller går på en promenad och sen kan du börja om med en ny omgång igen. Du kan också välja att göra så många omgångar du vill bara du håller tidsspannen. Det här gör att du får saker att hända utan att bli störd och du orkar hålla fokuset uppe då du hela tiden får pauser du behöver. Denna metod ska jag ta till mig.

Tid

Tid är något som många författare känner att de har för lite av men det går att hitta lite tid att skriva om du bara ger dig sjutton på det. Tänk att du kanske bara behöver skriva 15-20 minuter per dag för det blir många sidor under ett år. 15-20 minuter kan du oftast hitta på en dag även om den är jäktig. Tänk bara till exempel att du pendlar och skriver på bussen eller tåget. Där kan du få ihop många minuter. Att du när barnen har somnat skriver en stund vilket också kan leda till att du fokuserar på dig själv en stund. Du kan också tänka dig att du går upp en kvart tidigare på morgonen och skriver en stund. Bara så att du varje dag håller igång ditt skrivande vilket gör att du lättare kommer ihåg vad du har skrivit tidigare. Det viktigaste är inte vad du skriver bara att du skriver.

Att låta det ta tid att skriva en bok är också viktigt. Det tar tid att skriva ett manus som sen ska redigeras i flera omgångar och sen måste du även tänka på hur du ska ge ut din bok och hur du ska marknadsföra den. Nu när jag börjat med redigeringsarbetet av min första bok Pardans och pandemi har jag märkt att det är mycket att tänka på för att bli klar med en bok men ge inte upp. Jag gillar tanken på att jag ska ställas inför många beslut och att jag måste våga prova för det utvecklas jag av. Det kan kännas läskigt men våga ändå prova för det är något som jag kommit på att det har utvecklat mig i stor grad. Prova dig fram och låt det få ta sin tid.

Summering av 2020

År 2020 blev ett mycket annorlunda år där vi fick lära oss allt om att hålla avstånd och tvätta händerna men jag kan också se att jag hade möjlighet att lära mig så mycket mer. Framförallt är jag stolt att jag kommit igång med mitt skrivande och att jag fick möjlighet att vara med på både skrivarkonferenser och i olika grupper som har gett skrivandet en skjuts framåt.   Att jag sedan vann med min novell ”Den sanna kärleken” blev ytterligare en kick för mig att skriva på.  Den finns att läsa på Elibro.se för den som vill. Jag har nu skickat in ytterligare en novell till en tävling där temat var musik. Nu väntar jag med spänning på att få svar på hur det har gått.

Nya erfarenheter

Under november var jag med i något som jag inte ens visste fanns förut Nationel novel writing month och som förkortas NaNoWriMo. Tanken där är att man ska skriva minst 50 000 ord under november månad. Detta för att komma så långt som möjligt mot att skriva en roman. Jag deltog men hade inte målet att skriva en roman. Jag skrev på mitt manus om pardans och pandemier, skrev musiknovellen till tävlingen och kom på en ny idé till roman som jag bara har skrivit på och inte har haft så mycket tankar om med planering. Vi får se om det kan göra att jag kommer igång med en roman. Jag har skrivit ganska mycket och behöver bara göra en plan för vad jag vill med romanen och om jag kan ha hjälp av något jag skrivit tidigare. Jag är även med i en skrivargrupp där vi fick ett ord eller mening varje dag som vi skulle skriva utifrån och försöka få ihop en novell av orden. På slutet av månaden redigerade vi ner novellen till två sidor och skickade in till en tävling.

Digitala möjligheter

Under året har jag lyssnat på så många inspirerande föreläsningar, fått skrivcoaching och varit med på workshops. Det har funnits möjlighet att delta digitalt på Bokmässan och så många möjligheter har öppnat sig för att vara med på saker som jag nog aldrig hade kunnat vara med på annars.  Det allra bästa har varit kontakten med alla underbara författare som kämpar på med sina manus och som jag fått så mycket bra tips av. Redigering pågår nu av Pardans och pandemier och det ska bli väldigt spännande att se vad det blir av boken. Känner att jag inte kan ändra så mycket mer ännu så jag kommer nu att skicka till testläsare och sen blir det lektör. Jag vill ha lektörsläsning eftersom det är första gången jag skriver en bok och kan behöva ha respons på det jag skrivit och få goda råd. Om det går bra med den här boken har jag fått en ny idé om en fortsättning men det är ännu bara på idéstadiet. Det är så kul att fundera på nya idéer och ett tips jag kan ge till alla som funderar på att skriva. Skriv ner alla idéer som kommer upp. Det har jag själv haft nytta av. Jag har hittat många sidor jag skrivit tidigare som jag nu har haft nytta i till novellerna och som jag fått nya idéer av.

Nya intressen

Skrivandet har varit ett intresse som skapats och jag har nu återupptagit ett intresse jag har haft tidigare och det är att lära mig spela dragspel. Jag ger mig nu sjutton på att jag ska lära mig att spela på även bastangenterna. Jag kan plocka fram melodier men jag får inte riktigt till bastangenterna. De sitter så nära varandra och är så små men jag ger mig inte. Det gäller att hitta nya saker att göra när det inte går att träffa andra. Ibland känner jag mig lite instängd och kan då ta bilen och åka en sväng eller så tar jag en promenad. Det tar på psyket att inte få träffa andra och att inte få kramas. Det finns inget som jag skulle vilja göra än att krama om framförallt mamma och sedan mina vänner. Jag ser nu fram emot den dagen som vi kan träffas igen och jag tackar för de lärdomar jag gjorde under 2020 och att jag värdesätter livet mer än jag tidigare gjort. Det viktigaste är att ta vara på dagen och göra det bästa av situationen.

NaNoWriMo

Det finns många roliga evenemang att vara med på för den som vill skriva. Ett riktigt utmanande evenemang är Nationel Novel Writing Month (NaNoWriMo) där tanken är att man ska skriva en roman under hela november och komma upp i 50 000 ord. Det blir 1 667 ord varje dag i 30 dagar och det är en hel del har jag upptäckt. På nanowrimo.org kan man läsa om vad utmaningen innebär, du kan hitta personer över hela världen att ha kontakt med under skrivandets gång, du får peppande mail och en massa annat. Där finns även en räknare där du skriver in hur många ord du skrivit varje dag och då kan du se hur många ord du kommit upp i totalt. Nu är det morgon dag 13 och jag har till och med dag 12 skrivit 20 189 ord och vill gärna komma upp till 25 000 ord till och med den 15 november när vi är halvvägs.

Ballroom dance salsa dancer instructors man and woman couple dancing in shcool rehearsal room

Mitt projekt i NaNoWriMo har inte varit att skriva en hel roman. Man kan lägga upp lite som man vill och jag har jobbat med flera projekt samtidigt. Jag har skrivit en novell som jag ska skicka in till en tävling, jag har fortsatt med mitt manus om pardans och pandemier, påbörjat en ny idé till en roman men just nu skriver jag bara på för att sedan redigera. Jag skriver ner allt som dyker upp i mitt huvud som kan passa in och så kommer jag sedan att sortera i informationen sen. Jag har märkt att jag jobbar bäst när jag bara skriver på när jag får en idé och sen börjar planera efter hand. Först då lägger jag upp strukturen. Jag har också deltagit i en liten utmaning i en grupp på Facebook som går ut på att vi varje morgon får ett ord som vi ska skriva en liten berättelse om. För att komma igång får vi även en bild och en mening som passar ihop med ordet. Utifrån allt vi skrivit varje dag i november ska vi sedan försöka få ihop det till en novell. Det är verkligen spännande försöka få ihop ordet berättelsen som du påbörjat. Just nu är det även en utmaning att tänka utifrån bara ett sinne när du skriver. Idag är det ordet nattmat och vi ska utgå från sinnet lukt. Vi får se vad det blir av det idag.

Utmaningen börjar bli ganska tuff nu för det gäller att skriva ganska mycket varje dag. Jag tror det blir ungefär fyra A4 sidor text. Jag ligger några ord efter men jag har bestämt mig för att jag ska klara det. För att ha ett litet hum om hur mycket 1 667 ord är så har jag lagt in den här texten i word och fått veta att det är 444 ord så det är en bit kvar till dagens mål. En tröst i allt elände med pandemin är att jag i alla fall får mer tid att skriva när jag slipper två timmars pendling till jobbet då vi måste jobba hemma nu.

Hoppas ni vågar prova att börja skriva för det är så kul och ger så mycket särskilt nu under pandemin när vi måste vara så mycket hemma.