Inspiration

Oj vilken upplyftande helg jag har haft från fredag kväll 19 mars 2021 till och med söndag eftermiddag den 21 mars 2021. Jag har varit med på en digital bokskrivarfestival där vi deltagare fått så mycket inspiration under hela helgen. Vi deltagare har fått lyssna på både etablerade författare och författare som håller på med processen att skriva en bok. Vi har fått verktyg att använda i vårt skrivande. Vi har hört hur man kan tänka som författare. Det har varit så skönt att höra att alla går igenom ungefär samma process när det gäller berg och dalar i självförtroende. Hur vi kommer till insikt ibland att vi faktiskt är bra på att skriva för att i nästa sekund dalar till att tänka att ingen vill läsa det vi skriver. Vi har även fått höra om marknadsföring av den egna boken och om att starta företag.

Lärdomar

Det jag har lärt mig under bokskrivarfestivalen är hur bra det kan vara att våga ta hjälp av andra som skriver. Våga visa vad du skriver för någon annan som också skriver för att få en feedback som kan hjälpa dig vidare i ditt skrivande. Som författare är du ganska ensam i ditt skrivande och då kan det vara bra att ha någon som ser vad du gör och som kan heja på dig. Om du inte har ett förlag som ligger på dig med en deadline kan det ändå vara bra att ha någon som du ska redovisa till inför ett förutbestämt tillfälle vilket gör att du inte hinner hitta på annat än att skriva. Det ger dig ett mål.

Jag har lärt mig om Pomodorosmetoden som jag kan ha nytta av både i mitt skrivande och på jobbet. Den innebär att du stänger av alla störande moment runt omkring dig som telefon och tv. Stänger av alla sociala medier och hittar ett ställe där du kan sitta i lugn och ro. Sen sätter du en äggklocka på 25 minuter och skriver på tills klockan ringer. Då avslutar du direkt även om du är mitt i en mening. Sen tar du 5 minuters paus. Om du har längre tid på dig så kan du göra detta i fyra omgångar och sen tar du en längre paus som där du till exempel äter lunch eller går på en promenad och sen kan du börja om med en ny omgång igen. Du kan också välja att göra så många omgångar du vill bara du håller tidsspannen. Det här gör att du får saker att hända utan att bli störd och du orkar hålla fokuset uppe då du hela tiden får pauser du behöver. Denna metod ska jag ta till mig.

Tid

Tid är något som många författare känner att de har för lite av men det går att hitta lite tid att skriva om du bara ger dig sjutton på det. Tänk att du kanske bara behöver skriva 15-20 minuter per dag för det blir många sidor under ett år. 15-20 minuter kan du oftast hitta på en dag även om den är jäktig. Tänk bara till exempel att du pendlar och skriver på bussen eller tåget. Där kan du få ihop många minuter. Att du när barnen har somnat skriver en stund vilket också kan leda till att du fokuserar på dig själv en stund. Du kan också tänka dig att du går upp en kvart tidigare på morgonen och skriver en stund. Bara så att du varje dag håller igång ditt skrivande vilket gör att du lättare kommer ihåg vad du har skrivit tidigare. Det viktigaste är inte vad du skriver bara att du skriver.

Att låta det ta tid att skriva en bok är också viktigt. Det tar tid att skriva ett manus som sen ska redigeras i flera omgångar och sen måste du även tänka på hur du ska ge ut din bok och hur du ska marknadsföra den. Nu när jag börjat med redigeringsarbetet av min första bok Pardans och pandemi har jag märkt att det är mycket att tänka på för att bli klar med en bok men ge inte upp. Jag gillar tanken på att jag ska ställas inför många beslut och att jag måste våga prova för det utvecklas jag av. Det kan kännas läskigt men våga ändå prova för det är något som jag kommit på att det har utvecklat mig i stor grad. Prova dig fram och låt det få ta sin tid.

Publicerad av annemarisandberg

Jag är en aspirerande författare som snart kommer ut med min bok om dansband och dansbandskulturens positiva hälsoeffekter kontra pandemins påverkan. Den heter Pardans och pandemi och kommer troligtvis ut under juni eller juli. På den här sidan kommer jag att lägga upp mer information och även blogga lite om skrivande och dans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: